darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Gęś duszona z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Gęś duszoną z grzybami podawać z frytkami i surówką z czerwonej kapusty.

Gęś duszona z grzybami

Składniki:

Gęś duszona z grzybami

 

  • 1 kg gęsi
  • 15 dkg tłustego boczku
  • 20 dkg grzybów (maślaki, borowiki)
  • 30 dkg cebuli (wybrać najmniejsze cebulki)
  • 3 łyżki szczypiorku posiekanego z koprem i pietruszką
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gęś duszona z grzybami
Gęś oczyścić, umyć, pokrajać na niewielkie porcje. Oczyszczony boczek pokrajać w plasterki i lekko obrumienić na patelni. Cebulę obraną opłukać, dodać do boczku, obrumienić (w całości, nie krajać). Grzyby oczyścić, umyć, pokrajać w plasterki, dodać do zrumienionej cebuli, wymieszać. Zlać z patelni wytopiony z boczku tłuszcz i obrumienić na nim porcje gęsi. Grzyby z boczkiem i cebulą dodać do gęsi, lekko podlać wodą, osolić, oprószyć pieprzem. Udusić na wolnym ogniu do miękkości, wyłożyć na .półmisek, posypać zieleniną. Podawać z frytkami i surówką z czerwonej kapusty.