Sposób przygotowania:
Gęś pieczona według Zewy
Gęś umyć i osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać i tak przygotowaną mieszanka natrzeć dokładnie całą gęś. Chwilę masować, środek gęsi też natrzeć przyprawami. Gęś włożyć do miski, zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia ułożyć gęś w brytfance, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 3 godziny ( czas pieczenia zależy od wielkości gęsi ). W trakcie pieczenia podlewać dość często wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu tłuszcz można zlać do słoiczków i schłodzić. Uzyskamy aromatyczny smalec do smażenia.
Następnego dnia ułożyć gęś w brytfance, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 3 godziny ( czas pieczenia zależy od wielkości gęsi ). W trakcie pieczenia podlewać dość często wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu tłuszcz można zlać do słoiczków i schłodzić. Uzyskamy aromatyczny smalec do smażenia.