Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Gęś pieczona z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczna gęś pieczona z warzywami

Gęś pieczona z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gęś pieczona z warzywami

 

  • 0,5 gęsi
  • 1-2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • 400 ml wody
  • 1 pałka czosnku
  • przyprawy
  • 100ml oleju

Sposób przygotowania:

Gęś pieczona z warzywami
Gęś ma to do siebie, że pieczona w niewielkiej ilości tłuszczu staje się sucha, dlatego zaproponuje sposób na soczystą gąskę pieczoną w wwarze warzywnym. Dzień wcześniej marynujemy gęś. Do oleju przeciskamy obrany czosnek, dodajemy łyzeczke słodkiej papryki, łyżke jarzynki sporo pieprzu, ziele angielskie oraz liście laurowe - dokładnie mieszamy i zalewamy mięso.

obieramy 1 dużą lub 2 mniejsze marchewki oraz sporą cebulę. Cebulę przekrawamy na krzyż na 6-8 części natomiast marchewkę za pomocą obieraczki kroimy w cienkie, szerokie i długie plastry. Do ciepłej wody wrzucamy kostkę rosołową i mieszamy.

na zamarynowanym mięsie układamy plastry marchwi oraz cebulę, całość zalewamy wodą z rozpuszczona kostką rosołową. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.

Mięso pieczemy przez 2h w temp 190*, a z warzywnego wywaru można zrobić znakomity sos do ziemniaków
Gęś pieczona z warzywami
gęś należy zamarynować minimum 20h przed pieczeniem
Gęś pieczona z warzywami
Cebulę przekrawamy na krzyż na 6-8 części .
Gęś pieczona z warzywami
Etap 3