Sposób przygotowania:
Gęś pieczona z warzywami
Gęś ma to do siebie, że pieczona w niewielkiej ilości tłuszczu staje się sucha, dlatego zaproponuje sposób na soczystą gąskę pieczoną w wwarze warzywnym. Dzień wcześniej marynujemy gęś. Do oleju przeciskamy obrany czosnek, dodajemy łyzeczke słodkiej papryki, łyżke jarzynki sporo pieprzu, ziele angielskie oraz liście laurowe - dokładnie mieszamy i zalewamy mięso.
obieramy 1 dużą lub 2 mniejsze marchewki oraz sporą cebulę. Cebulę przekrawamy na krzyż na 6-8 części natomiast marchewkę za pomocą obieraczki kroimy w cienkie, szerokie i długie plastry. Do ciepłej wody wrzucamy kostkę rosołową i mieszamy.
na zamarynowanym mięsie układamy plastry marchwi oraz cebulę, całość zalewamy wodą z rozpuszczona kostką rosołową. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
Mięso pieczemy przez 2h w temp 190*, a z warzywnego wywaru można zrobić znakomity sos do ziemniaków
obieramy 1 dużą lub 2 mniejsze marchewki oraz sporą cebulę. Cebulę przekrawamy na krzyż na 6-8 części natomiast marchewkę za pomocą obieraczki kroimy w cienkie, szerokie i długie plastry. Do ciepłej wody wrzucamy kostkę rosołową i mieszamy.
na zamarynowanym mięsie układamy plastry marchwi oraz cebulę, całość zalewamy wodą z rozpuszczona kostką rosołową. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
Mięso pieczemy przez 2h w temp 190*, a z warzywnego wywaru można zrobić znakomity sos do ziemniaków