Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pieczona gęś

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

doskonale wykwitne danie na uroczystosc:)

Pieczona gęś

Składniki:

Pieczona gęś

 

  • 1 gęs
  • ok 1 kg gotowanego, drobiowego miesa do faszerownaia
  • 3 duze cebule
  • 5 jajek
  • pałka czosnku
  • olej
  • przyprawy (ziele, majeranek, ziola prowansalskie, jarzynka, sół pieprz, lisc laurowy)

Sposób przygotowania:

Pieczona gęś
2 dni przed pieczeniem robimy marynate. wlewamy do misieczki ok pół szklanki oleju wsypujemy majeranek, ziola prowansalskie, jedno listko laurowe, łyżeczke soli, pieprz i rozgnieciony czosnek. wymieszac i natrzec dokładnie gęs w srodku i na wierzchu.

gotowane mieso zmielic i wymieszac z usmażoną cebulka, doprawic solą pieprzem, dodac jajka. włożyc farsz do gei, dosc luźno bo napęcznieje i ges moze popekac.
zaszyc gęs i piec tyle godzin ile ważyła gęs:)
mozna włożyc do specjalnej folii