Pieczona gęś to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Jej przygotowanie nie jest trudne, ale niestety czasochłonne. Gęsinę można piec w całości, faszerując owocami lub mięsem. Bardzo smaczne są też pieczone gęsie udka z żurawiną lub pieczona pierś.

Gęś pieczona z jabłkami lub pomarańczami
  • Do przyprawienia gęsi potrzeba czosnku, ziół np. tymianku, majeranku i kminku, soli, pieprzu i oliwy. Świeże lub rozmrożone mięso naciera się przyprawami i odstawia na kilka godzin.
  • Do faszerowania gęsiny używa się kwaśnych jabłek ze skórką, pokrojonych na cząstki lub obranych plastrów pomarańczy. Z owoców należy usunąć pestki lub gniazda nasienne.
  • Po włożeniu przyprawionej i nafaszerowanej gęsi do gęsiarki lub naczynia żaroodpornego z przykrywką, mięso skrapia się sokiem jabłkowym lub pomarańczowym.
  • Sekretem dobrze upieczonej i smacznej gęsiny jest długość pieczenia. Zaleca się jej pieczenie w piekarniku w niskiej temperaturze (około 130 stopni Celsjusza) przez kilka godzin (przyjmuje się czas dwukrotnie dłuższy niż waga drobiu). Na koniec mięso można przyrumienić grillem górnym o wysokiej temperaturze (około 200 stopni Celsjusza).
Pieczona pierś gęsi
  • Przed pieczeniem, umytą i wysuszoną pierś gęsi należy przyprawić solą i ziołami, np. tymiankiem, majerankiem i czosnkiem.
  • Grubą i tłustą skórę warto ponacinać w kratkę, uważając, żeby nie przeciąć mięsa.
  • Pierwszym etapem szykowania potrawy jest przysmażenie piersi na patelni skórą do dołu (żeby wytopić tłuszcz). Następnie piecze się mięso (skórą do góry) w żaroodpornym naczyniu, w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni Celsjusza przez około 10 minut.
  • Mięso można podawać z konfiturą z żurawiny, gruszki lub innymi dodatkami
Gęś pieczona w kawałkach

Gęś pieczona w kawałkach

Gęś pieczoną w kawałkach z warzywami lub owocami przygotowuje się szybciej niż tradycyjną gęś faszerowaną. Dodatki wystarczy ułożyć na dnie blachy lub wymieszać je z gęsiną, a gotowe porcje prosto z piekarnika trafią na talerze. Przygotowanie gęsi w kawałkach ułatwia foliowy rękaw, dzięki któremu mięso szybciej staje się miękkie i jest bardziej soczyste.

Gęś pieczona w całości

Gęś pieczona w całości

Gęś pieczona w całości gości na stołach w dzień św. Marcina, ale jest tak pożywna, że warto ją serwować częściej niż raz do roku. Choć gęsina to najbardziej kaloryczny drób, zawarte w niej tłuszcze są zdrowsze od tych z kaczki czy kurczaka. Pieczona gęś nadziewana jabłkami, kaszą czy ziemniakami najlepiej smakuje z wątróbką gęsią i pasztetem drobiowym.

Znaleźliśmy 21 przepisów w kategorii Gęś pieczona

Pieczone nogi gęsi

Pieczone nogi gęsi

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gęś pieczona.

Gęś pieczona.

Pavlov Pavlov

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gęś pieczona

Gęś pieczona

MARIA66 MARIA66

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczona gęś

Pieczona gęś

Mysiunia Mysiunia
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gęś pieczona 1

Gęś pieczona 1

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gęś pieczona

Gęś pieczona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: