SUPERPRZEPIS

Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko

  • 2
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko Więcej zdjęć (2)

Gęsina to już chyba rarytas na naszym stole, przygotowuje się ją dość rzadko a szkoda bo mięso jest wspaniałe. Moja propozycja to marynowana pierś pieczona w piekarniku podana w asyście kiszonej kapusty na słodką nutę. Cud miód!

Składniki:

Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko

 

  • 1 pierś z gęsi ze skórą-1,10 kg

Marynata:

Kapusta na słodko:

Sposób przygotowania:

Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko

Przygotowanie gęsiny:

Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko
Rozmrożoną gęsinę marynujemy w marynacie nacinamy skórę delikatnie

Piersi z gęsi rozmrażamy w lodówce, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinać delikatnie aby nie naruszyć struktury mięsa.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Przygotować marynatę: Miód zmieszać z sosem sojowym, oliwą , dodać imbir oraz sól i utarty pieprz kolorowy,
natrzeć marynatą mięso z każdej strony, zamknać naczynie i wstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia podlać mięso połową szklanki wody i piec w zamkniętym naczyniu przez 1,5 godziny w temp 180*c, zostawić piekarniku żeby całkiem ostygło mięso.
Tłuszcz z pieczenia zlać do miseczki.

Kapusta na słodko:

Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko
kapustę kwaszoną gotujemy do miękkosci odcedzamy

Kapustę kwaszoną odcisnąć –kwas zostawić do zakwaszenia, a kapustę zalać zimną wodą i gotować do miękkości, odcedzić na durszlaku.

ETAP 3:

Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko
na tłuszczu przesmażamy boczek oraz cebulkę

Tłuszcz z pieczenia mięsa przelać do garnka, wrzucić do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek i przesmażyć pod przykryciem 5 minut, po czym dodać łyżkę mąki, wrzucić ugotowaną kapustę, wlać wodę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, gotować pod przykryciem 5-10 minut.

ETAP 4:

Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko
na miodzie skarmelizowałam jabłka

Na patelnię wlać miód wrzucić pokrojone w kostkę jabłko-obrane ze skórki i skarmelizować jabłka aż zaczną być miękkie,

ETAP 5:

Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko
na koniec doprawiamy do smaku i podajemy z gęsiną-pycha!

Dodać je do kapusty razem z żurawiną i wiśniami, całość zakwasić dwiema łyżkami soku z kapusty, gotować kolejne 5 minut, zestawić z ognia.
Podać gęś na półmisku obłożoną duszoną kapustą.
Smacznego!