Sposób przygotowania:
Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodkoPrzygotowanie gęsiny:
Piersi z gęsi rozmrażamy w lodówce, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, skórkę ponacinać delikatnie aby nie naruszyć struktury mięsa.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować marynatę: Miód zmieszać z sosem sojowym, oliwą , dodać imbir oraz sól i utarty pieprz kolorowy,
natrzeć marynatą mięso z każdej strony, zamknać naczynie i wstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia podlać mięso połową szklanki wody i piec w zamkniętym naczyniu przez 1,5 godziny w temp 180*c, zostawić piekarniku żeby całkiem ostygło mięso.
Tłuszcz z pieczenia zlać do miseczki.
Kapusta na słodko:
Kapustę kwaszoną odcisnąć –kwas zostawić do zakwaszenia, a kapustę zalać zimną wodą i gotować do miękkości, odcedzić na durszlaku.
ETAP 3:
Tłuszcz z pieczenia mięsa przelać do garnka, wrzucić do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek i przesmażyć pod przykryciem 5 minut, po czym dodać łyżkę mąki, wrzucić ugotowaną kapustę, wlać wodę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, gotować pod przykryciem 5-10 minut.
ETAP 4:
Na patelnię wlać miód wrzucić pokrojone w kostkę jabłko-obrane ze skórki i skarmelizować jabłka aż zaczną być miękkie,
ETAP 5:
Dodać je do kapusty razem z żurawiną i wiśniami, całość zakwasić dwiema łyżkami soku z kapusty, gotować kolejne 5 minut, zestawić z ognia.
Podać gęś na półmisku obłożoną duszoną kapustą.
Smacznego!
LauraLaura