dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Gęś po dworsku

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wykwintne danie na obiad lub kolację.

Gęś po dworsku

Składniki:

Gęś po dworsku

 

  • 1 gęś (ok 3 kg.)
  • 20 dag suszonych śliwek
  • 10 dag rodzynek
  • 6 kwaśnych jabłek
  • 3 kromki czerstwego ciemnego chleba
  • 2 łyżki cukru
  • 125 ml wywaru mięsnego
  • łyżka mąki
  • sól

Sposób przygotowania:

Gęś po dworsku
Gęś umyć, osuszyć i natrzeć wewnątrz oraz na zewnątrz solą i pieprzem. Jabłka obrać i pokroić w słupki. Rodzynki i suszone śliwki namoczyć w gorącej wodzie. Starty ciemny chleb, osączone rodzynki i śliwki, szczyptę soli i cukier wymieszać z kawałkami jabłek. Jamę brzuszną gęsi nafaszerować tak sporządzonym nadzieniem i zszyć. Skrzydła i udka przywiązać delikatnie nicią do gęsi. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Do brytfanny wlać 500 ml wody oraz wywar i wstawić do piekarnika. Gęś położyć na ruszcie nad brytfanną, piec około 1 godzinę, po tym czasie odwrócić i piec kolejne dwie godziny. Krótko przed wyjęciem z piekarnika gęś posmarować wodą z solą, aby skórka była chrupka. Mąkę połączyć z sosem powstałym podczas pieczenia. Gęś najlepiej smakuje z kluskami i czerwoną kapustą.