Sposób przygotowania:
Gęś po dworsku
Gęś umyć, osuszyć i natrzeć wewnątrz oraz na zewnątrz solą i pieprzem. Jabłka obrać i pokroić w słupki. Rodzynki i suszone śliwki namoczyć w gorącej wodzie. Starty ciemny chleb, osączone rodzynki i śliwki, szczyptę soli i cukier wymieszać z kawałkami jabłek. Jamę brzuszną gęsi nafaszerować tak sporządzonym nadzieniem i zszyć. Skrzydła i udka przywiązać delikatnie nicią do gęsi. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Do brytfanny wlać 500 ml wody oraz wywar i wstawić do piekarnika. Gęś położyć na ruszcie nad brytfanną, piec około 1 godzinę, po tym czasie odwrócić i piec kolejne dwie godziny. Krótko przed wyjęciem z piekarnika gęś posmarować wodą z solą, aby skórka była chrupka. Mąkę połączyć z sosem powstałym podczas pieczenia. Gęś najlepiej smakuje z kluskami i czerwoną kapustą.