lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Gęś polana sosem śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Gęś polana sosem śliwkowym

Gęś polana sosem śliwkowym

Składniki:

Gęś polana sosem śliwkowym

 

Sposób przygotowania:

Gęś polana sosem śliwkowym
Gęś dokładnie umyj,skrop sokiem z cytryny,natrzyj solą i pieprzem odstaw na godzinę.Ułóż gotową gęś w brytfannie i skrop ją dokładnie oliwą z oliwek lub olejem.Piecz w 180 st na złoty kolor.Podlewaj ją winem.Po upieczeniu gęś podziel na kawałki,a powstały sos odcedź i zalej nim śliwki bez pestek.Śliwki z sosem gotuj na małym ogniu.Podzieloną na porcję gęś przed podaniem polej utworzonym sosem śliwkowym.