aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Gęś z jabłkami, pomarańczami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna gęsina pieczona w piekarniku z jabłkami, pomarańczami i ziemniakami. Polecam taki obiadek sobie przygotować.

Gęś z jabłkami, pomarańczami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gęś z jabłkami, pomarańczami

 

 

  • solanka: 1 czubata łyżka soli,
  • 2 litry wody.

Sposób przygotowania:

Gęś z jabłkami, pomarańczami
Rozpuścić sól w gorącej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnej solanki włożyć umytą pierś z gęsi i odstawić do lodówki na 12 h. Ponacinać skórę, nie uszkadzając mięsa. Następnie zamarynować gęś w przyprawach, wymieszanych z odrobiną oliwy. Dokładnie natrzeć pierś, odstawić na kilka godzin. Na patelni na małym ogniu podsmażyć pierś, skórą do patelni. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do naczynia żaroodpornego włożyć gęś, ziemniaki, ćwiartki jabłek. Ułożyć plasterki pomarańczy bez skórki na gęsi. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
Gęś z jabłkami, pomarańczami
obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę na desce
Gęś z jabłkami, pomarańczami
podsmażoną gęś układamy w naczyniu żaroodpornym
Gęś z jabłkami, pomarańczami
wkładamy obrane i pokrojone ziemniaki obok gęsi
Gęś z jabłkami, pomarańczami
dodajemy ćwiartki jabłek i plasterki pomarańczy