dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Gęś pieczona z owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna gęsina z owocami niezastąpiona jako danie główne.

Gęś pieczona z owocami

Składniki:

Gęś pieczona z owocami

 

  • 1 gęś
  • 2 pomarańcze
  • 2 jabłka
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • biały pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia

 

Sposób przygotowania:

Gęś pieczona z owocami
Gęś umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem i kminkiem, włożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia lub brytfanny. Pomarańcze umyć, obrać, usunąć błony, miąższ podzielić na cząstki. Jabłka obrać, usunąć pestki, owoce pokroić w ósemki. Gęś posmarować lekko podgrzanym miodem, w środek włożyć śliwki i rodzynki, obłożyć w koło pozostałymi owocami, podlać bulionem i piec około 2 godziny i 20 minut w temperaturze 160 stopni. Podczas pieczenia odwrócić i często polewać mięso powstającym sosem. Gotową gęś wyjąć, podzielić na porcje. Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami i sosem do pieczenia.