Sposób przygotowania:
Gęś pieczona z owocami
Gęś umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem i kminkiem, włożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia lub brytfanny. Pomarańcze umyć, obrać, usunąć błony, miąższ podzielić na cząstki. Jabłka obrać, usunąć pestki, owoce pokroić w ósemki. Gęś posmarować lekko podgrzanym miodem, w środek włożyć śliwki i rodzynki, obłożyć w koło pozostałymi owocami, podlać bulionem i piec około 2 godziny i 20 minut w temperaturze 160 stopni. Podczas pieczenia odwrócić i często polewać mięso powstającym sosem. Gotową gęś wyjąć, podzielić na porcje. Sos przetrzeć przez sito lub zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami i sosem do pieczenia.