bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Kaczka z jabłkami i ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pieczona kaczka z jabłkami i ananasem

Kaczka z jabłkami i ananasem

Składniki:

Kaczka z jabłkami i ananasem

 

Sposób przygotowania:

Kaczka z jabłkami i ananasem
Kaczkę świeżą lub jeśli jest mrożona odladzamy i na 2 dni przed dniem podania marynujemy. Używamy do tego dużo czosnku przeciśniętego i wymieszanego z solą, majerankiem i pieprzem Nacieramy mieszaniną cała gęś ze środka i do wewnatrz i odstawiamy do lodówki. Jabłka kroimy na ćwiartki. Do środka kaczki wkładamy jabłka posypane majerankiem.Zaszywamy otwór (kuper). Następnie kaczkę wkładamy do brytfanki i do piekarnika na 180st. na jakieś 1,5 h. Co jakiś czas podlewamy ją wodą dzięki czemu nie przypali się a dodatkowo z wytopionego tłuszczu i wody powstanie pyszny sos. Na 15 minut przed końcem pieczenia obkładamy kaczkę plastrami ananasa. A do sosu do brytfanki wlewamy 1/2 szklanki soku z ananasa.