Sposób przygotowania:
Kaczka z jabłkami i ananasem
Kaczkę świeżą lub jeśli jest mrożona odladzamy i na 2 dni przed dniem podania marynujemy. Używamy do tego dużo czosnku przeciśniętego i wymieszanego z solą, majerankiem i pieprzem Nacieramy mieszaniną cała gęś ze środka i do wewnatrz i odstawiamy do lodówki. Jabłka kroimy na ćwiartki. Do środka kaczki wkładamy jabłka posypane majerankiem.Zaszywamy otwór (kuper). Następnie kaczkę wkładamy do brytfanki i do piekarnika na 180st. na jakieś 1,5 h. Co jakiś czas podlewamy ją wodą dzięki czemu nie przypali się a dodatkowo z wytopionego tłuszczu i wody powstanie pyszny sos. Na 15 minut przed końcem pieczenia obkładamy kaczkę plastrami ananasa. A do sosu do brytfanki wlewamy 1/2 szklanki soku z ananasa.