Pepkuch

Pepkuch

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Gęś z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najbardziej soczysta wychodzi z piecyka gazowego

Gęś z jabłkami

Składniki:

Gęś z jabłkami

 

  • Składniki:
  • gęś (ok. 4kg)
  • 4 ząbki czosnku łyżka majeranku
  • sól
  • 4 dag tłuszczu
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • Nadzienie:
  • 1 kg jabłek winnych

Sposób przygotowania:

Gęś z jabłkami
Sprawioną gęś natrzeć z zewnątrz i wewnątrz zmiażdżonym i utartym z solą czosnkiem oraz suszonym majerankiem. Odstawić na 2 godziny lepiej na całą noc. Jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazdka nasienne. Nadziać tuszkę jabłkami, zaszyć, włożyć gęś do brytfanny, obłożyć pokrojoną w talarki cebulą i marchewką, podlać rozgrzanym tłuszczem i piec w gorącym piekarniku przez 2-3 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
W trakcie pieczenia polewać gęś wytworzonym sosem. Na godzinę przed zakończeniem pieczenia położyć obok gęsi obrane ziemniaki. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.