Sposób przygotowania:
Gęś z jabłkami
Sprawioną gęś natrzeć z zewnątrz i wewnątrz zmiażdżonym i utartym z solą czosnkiem oraz suszonym majerankiem. Odstawić na 2 godziny lepiej na całą noc. Jabłka podzielić na ćwiartki, usunąć gniazdka nasienne. Nadziać tuszkę jabłkami, zaszyć, włożyć gęś do brytfanny, obłożyć pokrojoną w talarki cebulą i marchewką, podlać rozgrzanym tłuszczem i piec w gorącym piekarniku przez 2-3 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
W trakcie pieczenia polewać gęś wytworzonym sosem. Na godzinę przed zakończeniem pieczenia położyć obok gęsi obrane ziemniaki. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.
W trakcie pieczenia polewać gęś wytworzonym sosem. Na godzinę przed zakończeniem pieczenia położyć obok gęsi obrane ziemniaki. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.