luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Gęsie udka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sos z gęsi smakuje jak marzenie.

Gęsie udka

Składniki:

Gęsie udka

 

  • 2 udka z gęsi
  • 1 cebula
  • 1 małe jabłko
  • 1 listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sol, chilli, majeranek, maggi, bulion w proszku
  • 2 łyżeczki maki pszennej

 

Sposób przygotowania:

Gęsie udka
Udka z gesi posolic i wlozyc na rozgrzany tluszcz, obsmazyc z obu stron z dodatkiem obranej i przekrojonej cebuli oraz przekrojonym jablkiem (bez gniazd nasiennych, ale ze skorka). Podlac szklanka goracej wody z dodatkiem 1 lyzki bulionu w proszku , chilli, listka laurowego , ziela angielskiego i majeranku. Smazyc pod przykryciem 2 godziny. Udka wylozyc, posmarowac woda z sola(na 1/2 szklanki 1 lyzeczka soli) i wlozyc do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok. 30 min. Sos przelac przez sitko, zebrac tluszcz, doprawic do smaku i zagescic maka wymieszana z woda.