dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Jajka z duszonymi warzywami i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Hiszpańska kuchnia w mojej wersji. Prosta w przygotowaniu i smaczna potrawa, którą podaję się z pieczywem.

Jajka z duszonymi warzywami i kiełbasą

Składniki:

Jajka z duszonymi warzywami i kiełbasą

 

Sposób przygotowania:

Jajka z duszonymi warzywami i kiełbasą

Krok 1

Jajka z duszonymi warzywami i kiełbasą
Pomidory dusimy z cebulą, cukinią i kiełbasą.

Kiełbasę kroimy w plasterki i przesmażamy. Przekładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Cebulę i czosnek siekamy i szklimy. Dodajemy pokrojone w plasterki cukinie i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory, kiełbasę i przyprawy do smaku.

Dusimy do miękkości.

Krok 2

Jajka z duszonymi warzywami i kiełbasą
Odcedzony groszek dodajemy do prawie gotowej potrawy.

Groszek zielony odcedzamy z zalewy i dodajemy pod koniec duszenia do warzyw. Delikatnie mieszamy.

Krok 3

Jajka z duszonymi warzywami i kiełbasą
Jajka dusimy z warzywami, aż będą ścięte.

W warzywach robimy delikatne wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Lekko solimy.

Całość dusimy na wolnym ogniu, aż jajka się zetną.

Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!


Tagi:

danie jajka