Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1000]

Węgierski kociołek z karczkiem papryką bakłażanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gęsty, aromatyczny gulasz. Najlepiej smakuje z pieczywem, ale można podać go też na przykład z kaszą.

Węgierski kociołek z karczkiem papryką bakłażanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Węgierski kociołek z karczkiem papryką bakłażanem

 

Sposób przygotowania:

Węgierski kociołek z karczkiem papryką bakłażanem
Karczek oczyszczamy i kroimy na dość duże kawałki. Dodajemy majeranek, paprykę słodką, ostrą, sól oraz musztardę. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie obtaczamy mięso w mące i podsmażamy je na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Przekładamy mięso do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki: paprykę kroimy w paseczki, cebulę w ćwierćplasterki, bakłażana i boczek w kostkę.

Podsmażamy lekko boczek, a gdy wytopi się trochę tłuszczu, wrzucamy cebulę i paprykę. Podsmażamy do momentu, aż warzywa będą lekko szkliste i dodajemy do garnka z mięsem. Dusimy przez kolejne pół godziny, a następnie dodajemy bakłażana i dusimy jeszcze 15 minut. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy danie do smaku pieprzem.
Węgierski kociołek z karczkiem papryką bakłażanem
Karczek oczyszczamy i kroimy na dość duże kawałki. Dodajemy majeranek, paprykę słodką, ostrą, sól oraz musztardę.
Węgierski kociołek z karczkiem papryką bakłażanem
Przekładamy mięso do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez 30 minut.
Węgierski kociołek z karczkiem papryką bakłażanem
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki: paprykę kroimy w paseczki, cebulę w ćwierćplasterki, bakłażana i boczek w kostkę.
Węgierski kociołek z karczkiem papryką bakłażanem
Podsmażamy lekko boczek, a gdy wytopi się trochę tłuszczu, wrzucamy cebulę i paprykę.