Sposób przygotowania:
Węgierski kociołek z karczkiem papryką bakłażanem
Karczek oczyszczamy i kroimy na dość duże kawałki. Dodajemy majeranek, paprykę słodką, ostrą, sól oraz musztardę. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie obtaczamy mięso w mące i podsmażamy je na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Przekładamy mięso do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki: paprykę kroimy w paseczki, cebulę w ćwierćplasterki, bakłażana i boczek w kostkę.
Podsmażamy lekko boczek, a gdy wytopi się trochę tłuszczu, wrzucamy cebulę i paprykę. Podsmażamy do momentu, aż warzywa będą lekko szkliste i dodajemy do garnka z mięsem. Dusimy przez kolejne pół godziny, a następnie dodajemy bakłażana i dusimy jeszcze 15 minut. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy danie do smaku pieprzem.
Przekładamy mięso do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki: paprykę kroimy w paseczki, cebulę w ćwierćplasterki, bakłażana i boczek w kostkę.
Podsmażamy lekko boczek, a gdy wytopi się trochę tłuszczu, wrzucamy cebulę i paprykę. Podsmażamy do momentu, aż warzywa będą lekko szkliste i dodajemy do garnka z mięsem. Dusimy przez kolejne pół godziny, a następnie dodajemy bakłażana i dusimy jeszcze 15 minut. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy danie do smaku pieprzem.