Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Gęsta zupa Mexico

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gęsta zupa w klimacie dań meksykańskich ...

Gęsta zupa Mexico Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gęsta zupa Mexico

 

  • 2 duże filety z kurczaka
  • 2 kostki rosołowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 300g koncentratu pomidorowego
  • 3 cebule
  • Puszka kukurydzy
  • Puszka fasoli czerwonej
  • Papryka słodka
  • Łyżeczka majeranku
  • Czosnek granulowany
  • Sól i pieprz
  • Łyżka masła
  • 2 łyżeczki przyprawy do dań meksykańskich

Sposób przygotowania:

Gęsta zupa Mexico
Filety z kurczaka myjemy, odkrawamy tłuszcz, mięso mielimy w maszynce do mięsa (oczywiście jeśli nie mamy maszynki kupujemy pół kilo mięsa mielonego). Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone w kostkę cebule - w razie potrzeby podlewamy wodą, aby cebula zmiękła, wtedy dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu gdy mięso będzie usmażone. W dużym garnku, w litrze wody rozpuszczamy kostki rosołowe. Mięso z cebulą odsączamy na sitku i dodajemy do bulionu, gotujemy ok.15 minut. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę, koncentrat i przyprawy. Dodajemy ok.1 litra wody. Gotujemy ok.35 minut na małym ogniu, często mieszając. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy wyciśnięty lub najlepiej starty czosnek.
Gęsta zupa Mexico
Cebulka musi być naprawdę miękka przed dodaniem mięsa ...
Gęsta zupa Mexico
Najlpiej będzie smakowało mięso, które sami zmielimy ...
Gęsta zupa Mexico
Zupę przyprawiamy i dodajemy wodę, często mieszamy ...
Gęsta zupa Mexico
Koncentrat nadaje zupie doskonały smak i czerwony kolor ...