WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Gęsty krupnik z prawdziwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczna i sycąca jesienna zupa. Bez ziemniaków, za to z dużą ilością kaszy jęczmiennej. Z lekkim aromatem grzybów.

Gęsty krupnik z prawdziwkami

Składniki:

Gęsty krupnik z prawdziwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Gęsty krupnik z prawdziwkami
Kurczaka zalewamy w garnku wodą. Zagotowujemy i zdejmujemy szumy. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz namoczone i wypłukane wcześniej grzyby. Warzywa obieramy, marchew i pietruszkę ścieramy na tarce, cebulę przysmażamy i wrzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy mięso zmięknie, dodajemy kaszę jęczmienną i gotujemy, aż będzie odpowiednio miękka.