Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Gęsty sos serowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gęsty sos, bez grudek, idealny do stosowania zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Gęsty sos serowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gęsty sos serowy

 

  • 2 łyżki śmietana kremówka,
  • 3 łyżki śmietana 18%,
  • 5 łyżek ser żółty gouda,
  • 1 szczypta pieprz,
  • zióła prowansalskie,
  • 2 łyżki Serek philadelphia

Sposób przygotowania:

Gęsty sos serowy
Bardzo prosty w przygotowaniu sos. Całość przygotowujemy na małym ogniu, w rondelku łączymy obie śmietany, cały czas mieszamy, następnie dodajemy starty ser żółty oraz ser philadelpia mieszamy aż do roztopienia. Na końcu dodajemy zioła oraz pieprz. W momencie, kiedy uzyska odpowiednią gęstość zdejmujemy z ognia.
Gęsty sos serowy
Całość przygotowujemy w rondelku na małym ogniu, ważne by nie dopuścić do wrzenia.

Tagi:

sery ser