Sposób przygotowania:
Girlanda z imbirowych ciasteczekETAP 1:
Przygotowanie ciasteczek rozpoczynamy od wyrobienia ciasta.
Przesiewamy mąkę, imbir i proszek do pieczenia. Mieszamy z cukrem trzcinowym, cukrem waniliowym, cynamonem, imbirem i gałkę muszkatołową. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę. Na koniec dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. pół centymetra. Wycinamy foremkami swoje ulubione kształty ciasteczek. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurki w ciasteczkach możemy wykonać słomką.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut. Upieczone ciasteczka układamy na kratce i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Ciasteczka dekorujemy lukrem.