grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Girlanda z imbirowych ciasteczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Imbirowe ciasteczka aromatyzowane cynamonem, gałką muszkatałową i wanilia, słodkim przysmakiem na świątecznym stole.

Girlanda z imbirowych ciasteczek

Składniki:

Girlanda z imbirowych ciasteczek

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka imbiru w proszku

Sposób przygotowania:

Girlanda z imbirowych ciasteczek

ETAP 1:

Przygotowanie ciasteczek rozpoczynamy od wyrobienia ciasta.


Przesiewamy mąkę, imbir i proszek do pieczenia. Mieszamy z cukrem trzcinowym, cukrem waniliowym, cynamonem, imbirem i gałkę muszkatołową. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę. Na koniec dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.


Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.


Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. pół centymetra. Wycinamy foremkami swoje ulubione kształty ciasteczek. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dziurki w ciasteczkach możemy wykonać słomką.


Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut. Upieczone ciasteczka układamy na kratce i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Ciasteczka dekorujemy lukrem.