Książka Kucharska: Smaki Japonii

Gjudon - wołowina na ryżu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Trudność tego przepisu polega na pokrojenie mięsa tak cienko jak w bajce Disneja! Najlepiej kroić podmrożone.

Gjudon - wołowina na ryżu

Składniki:

Gjudon - wołowina na ryżu

 

  • miseczka ugotowanego ryżu
  • 225 g mięsa
  • szypiorek lub mała cebula
  • 3 Dł. oleju
  • sos: 1szkl.wody
  • 1/3 szkl.soja sosu
  • 1/3 szkl.mirin (zastąpić alkoholem z cukrem)
  • na koniec: 2Dł. soku z imbira

Sposób przygotowania:

Gjudon - wołowina na ryżu
Pokroiċ w plastry cebulę.Na mocnym ogniu (olej) wrzuć cebulę (nie rumienić) gdy miękka dodać mięso .Po minucie gdy mięso przestało być czerwone dodaj sos i nadal smaż nastęną minutę.Zdejmij z gazu i dodaj sok z imbiru. Ułuż mięso na ryżu,polej trochę sosem z patelni,podawaj.

Tagi:

mięso ryż sosy