Sposób przygotowania:
Głaskana szarlotka na półkruchym
Wyłóż masło, by miało temperaturę pokojową, przygotuj mąkę, posiekaj dobrze masło, wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem z wanilią. Wymieszaj porządnie.Zrób dołek na środku, dodaj 2 całe jajka, oddzielić to surowe żółtko,na końcu dodaj śmietanę, wyrób w misce w kształt kuli.
Na stolnicy (ciasto ma mieć konsystencję jak kluski ślaskie). Podziel na dwie części. Większy odłóż na blachę, wcześniej blachę bez rantów/ boków wysmaruj masłem. Ciasto wałkuj według blachy, delikatnie podsyp mąką i na górze trochę mąki rozsyp.
Ciasto przełóż z wałka i ułóż według blachy, nakłuj widelcem. Jabłka wygniazduj, zetrzyj na drobnej tarce, dosłodź do smaku, dodaj połowę paczki cynamonu.
Roztop trochę masła- nie zasmażaj, ma być na małym ogniu, polej jabłka, posyp łyżką mąki, wymieszaj, troszkę soli na koniec, po rozwałkowaniu rozłóż jabłka wałkiem na cieście, tak by było 1 cm od blachy. Na koniec dociśnij delikatnie ręką ciasto ("pogłaskaj" na wszystkie strony rękami delikatnie).
Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut. U mnie termoobieg 3 półka od góry, sprawdzać czy się nie przypala, jeśli tak, to trzeba zmienić półkę piekarnika.
Na stolnicy (ciasto ma mieć konsystencję jak kluski ślaskie). Podziel na dwie części. Większy odłóż na blachę, wcześniej blachę bez rantów/ boków wysmaruj masłem. Ciasto wałkuj według blachy, delikatnie podsyp mąką i na górze trochę mąki rozsyp.
Ciasto przełóż z wałka i ułóż według blachy, nakłuj widelcem. Jabłka wygniazduj, zetrzyj na drobnej tarce, dosłodź do smaku, dodaj połowę paczki cynamonu.
Roztop trochę masła- nie zasmażaj, ma być na małym ogniu, polej jabłka, posyp łyżką mąki, wymieszaj, troszkę soli na koniec, po rozwałkowaniu rozłóż jabłka wałkiem na cieście, tak by było 1 cm od blachy. Na koniec dociśnij delikatnie ręką ciasto ("pogłaskaj" na wszystkie strony rękami delikatnie).
Piec w temperaturze 180 stopni 40-45 minut. U mnie termoobieg 3 półka od góry, sprawdzać czy się nie przypala, jeśli tak, to trzeba zmienić półkę piekarnika.