Sposób przygotowania:
Szarlotka na półkruchym cieście
1. Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść z nich jednolite ciasto. Owinąć w folię i schłodzić 30-60 minut w lodówce. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i wysmarowanej tłuszczem (boki), dobrze poprzyklejać do spodu i boków formy, nakłuć widelcem. 2. Nadzienie: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Lekko odsączyć sok i wyłożyć nadzienie na spód szarlotki. Na górę zetrzeć resztę ciasta. 3. Piec w 200st.C około 40-45 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!

