akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Szarlotka na półkruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wilgotna szarlotka na półkruchym cieście z intensywną nutą cynamonu. Prosta i bardzo smaczna! Nada się na weekend do herbatki :D Polecam! (przepis znaleziony na blogu Domowa cookierenka Agi)

Szarlotka na półkruchym cieście Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szarlotka na półkruchym cieście

 

  • Ciasto:
  • 4 szkl. mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g. masła zimnego
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany/ jogurtu naturalnego

 

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Szarlotka na półkruchym cieście
1. Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść z nich jednolite ciasto. Owinąć w folię i schłodzić 30-60 minut w lodówce. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno) i wysmarowanej tłuszczem (boki), dobrze poprzyklejać do spodu i boków formy, nakłuć widelcem. 2. Nadzienie: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Lekko odsączyć sok i wyłożyć nadzienie na spód szarlotki. Na górę zetrzeć resztę ciasta. 3. Piec w 200st.C około 40-45 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Szarlotka na półkruchym cieście
Wyłożenie jabłek na spód ciasta półkruchego.
Szarlotka na półkruchym cieście
Wyłożenie reszty ciasta na nadzienie z jabłek.