edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Szarlotka z dnia na dzień

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Na półkruchym cieście, zawsze jednakowo smaczna :)

Szarlotka z dnia na dzień Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szarlotka z dnia na dzień

 

  • 0,5 kg mąki pszennej (daję jaką mam, czasami pół na pół z krupczatką)
  • 0,5 szklanki cukru drobnego kryształu
  • 20 dag margaryny (u mnie zawsze Palma)
  • 2 jajka
  • opakowanie 16g cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • słoik 900ml jabłek prażonych
  • cynamon
  • kardamon

Sposób przygotowania:

Szarlotka z dnia na dzień
Margarynę stopić, odstawić do przestygnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wszytko wymieszać. Dodać jajka i stopione masło. Wszystko wymieszać najpierw łyżką, a następnie kilkoma ruchami dłoni tak, aby składniki tylko się połączyły. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Po tym czasie ciasto doskonale da się zetrzeć na tarce. Ja często zagniatam nawet dzień albo dwa wcześniej i później nie muszę czekać aż ciasto się schłodzi, tylko szybciutko przygotowuję wypiek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok 180 stopni (u mnie 155-160 z termoobiegiem). 2/3 schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Widelcem równomiernie rozgarnąć wiórki ciasta w formie. Na to wyłożyć gotowe prażone jabłka, równo je rozsmarować, posypać cynamonem i kardamonem. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec około 60 minut. To ciasto było pieczone w blaszce o wymiarach 23x34 cm
Szarlotka z dnia na dzień
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wszytko wymieszać. Dodać jajka i stopione masło.
Szarlotka z dnia na dzień
Na starte ciasto wyłożyć gotowe prażone jabłka, równo je rozsmarować, posypać cynamonem i kardamonem.
Szarlotka z dnia na dzień
Ciasto piec około 60 minut w temperaturze około 180 stopni.