alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 420]

Półkruche ciasto z e śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Inspiracja: http://mojewypieki.blox.pl/2008/10/Szarlotka-z-budyniem.html

Półkruche ciasto z e śliwkami

Składniki:

Półkruche ciasto z e śliwkami

 

  • ciasto:
  • 3 szkl. mąki
  • szkl. cukru pudru
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 1/3 margaryny
  • 3 łyżki śmietany gęstej
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • śliwki ze słoika (zasypane cukrem) 1 litr
  • bułka tarta do posypania ciasta
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Półkruche ciasto z e śliwkami
Ciasto: ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części - jedną włożyć do lodówki, drugą część wyłożyć na blachę, posypać bułką tartą, na to wyłożyć osączone owoce. Budyń ugotować na mleku i gorącym zalać śliwki. Drugą część ciasta porwać na kawałeczki lub zetrzeć na tarce (po wcześniejszym włożeniu do zamrażarki) i ułożyć na budyniu. Piec ok 50 min. w temp. 180 st. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.