Sposób przygotowania:
Gniazdka - hiszpańskie pączki
Ostatnio w cukierni kupowałam małej pączki takie inne, gniazdka. Pomysłam ze fajnie byloby zrobic je samemu i miec ich o wiele wiecej;)
Przeszukałam neta, przepis okazał sie nie taki straszny, zdjecia paczków zachęcajace wiec przystapilam do pracy. Przepis ze strony: http://mojewypieki.blox.pl/2007/03/Paczki-hiszpanskie.html
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycki cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku ok. 10 cm, posmarować je olejem.
Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6-7 cm. Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - ja usunełam od razu, własciwe sam ochodził czy wkładaniu ich do oleju). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony. Wyjąć, osączyć na bibule. Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem. Pączki odstawić do ostudzenia.
Smacznego :) Mi wyszło tylko 18 sztuk zamiast zakładanych 25 ktore wyjsc powinny ale jak to sie mowi "nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu" i zamiast jednego kółka robilam 2 stad moje pączaki sa takie grubiutkie ;) nastepnym razem sie poprawie i bedzie jedno kółko. W kazdym razie domownikom tonei przeszkadzało wyszły pyszne No i szpryce mam z takim średnim otworem i ciasto sie naprawde ciezko wyciskało bo jest mocno zwarte. Ale ogólnie przepis łatwy i przyjemny i ile oszczednosci. U nas w cukierni taki pączek
Przeszukałam neta, przepis okazał sie nie taki straszny, zdjecia paczków zachęcajace wiec przystapilam do pracy. Przepis ze strony: http://mojewypieki.blox.pl/2007/03/Paczki-hiszpanskie.html
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycki cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku ok. 10 cm, posmarować je olejem.
Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6-7 cm. Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - ja usunełam od razu, własciwe sam ochodził czy wkładaniu ich do oleju). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony. Wyjąć, osączyć na bibule. Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem. Pączki odstawić do ostudzenia.
Smacznego :) Mi wyszło tylko 18 sztuk zamiast zakładanych 25 ktore wyjsc powinny ale jak to sie mowi "nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu" i zamiast jednego kółka robilam 2 stad moje pączaki sa takie grubiutkie ;) nastepnym razem sie poprawie i bedzie jedno kółko. W kazdym razie domownikom tonei przeszkadzało wyszły pyszne No i szpryce mam z takim średnim otworem i ciasto sie naprawde ciezko wyciskało bo jest mocno zwarte. Ale ogólnie przepis łatwy i przyjemny i ile oszczednosci. U nas w cukierni taki pączek
ewasng
iwi69