Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Gniocchi w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gniocchi, czyli ziemniaczane kluseczki, popularne we Włoszech, w Chorwacji, podobne składem do naszych kopytek.

Gniocchi w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gniocchi w sosie pieczarkowym

 

  • Składniki dla 3 osób:
  • kluseczki gniocchi - 1 opakowanie
  • ok. 25 dag pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka zielonej cebulki
  • potarty ser (ja użyłem oscypka)
  • oliwa
  • 250 ml słodkiej smietanki
  • sól, pieprz - do smaku
  • kilka listków bazylii (lub pół łyżeczki suszonej)
  • kilka gałązek oregano lub szczypta suszonego

Sposób przygotowania:

Gniocchi w sosie pieczarkowym
Pieczarki pokrój w ćwiartki, cebulę w niedużą kostkę, czosnek rozgnieć i posiekaj. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i zeszklij. Dorzuć pieczarki i chwilę smaż na dużym ogniu. Zmniejsz ogień, dodaj czosnek, kilka łyżek wody i duś pod przykryciem ok. 10 minut. jeżeli używasz suszonych ziół to dodaj je na tym etapie. Świeże - razem ze śmietaną. Do uduszonych grzybów dodaj śmietanę i duś - bez pokrywki - aż sos zgęstnieje. Ugotuj kluseczki gniocchi wg przepisu na opakowaniu. Wyłóż na talerz, polej sosem, posyp posiekaną zieloną cebulką i startym serem.
Gniocchi w sosie pieczarkowym
Duś pieczarki do miękkości, sól dopiero gotowy sos!

Tagi:

sery ser