Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Gnocchi di polenta (kluski kukurydziane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

We Włoszech następne po makaronie

Gnocchi di polenta (kluski kukurydziane

Składniki:

Gnocchi di polenta (kluski kukurydziane

 

  • 15 dag kaszki kukurydzianej,
  • 5 łyżek masła,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 0,5 l wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 1/4 łyżeczki suszonej melisy.

Sposób przygotowania:

Gnocchi di polenta (kluski kukurydziane
Wodę posolić i zagotować. Do wrzątku, ciągle mieszając wsypywać powoli kaszkę kukurydzianą. Nadal mieszając gotować na małym ogniu do powstania gładkiej i zwartej masy. (nie dopuścić do przypalenia). Masę wyłożyć na gładką powierzchnię (np. stolnicę). Rozsmarować na placek o grubości ok. 1,5 cm. Pozostawić do wystygnięcia. Gdy placek zimny pokroić go na kluski o dowolnym kształcie. W żaroodpornym naczyniu ułożyć kluski. Polać je roztopionym masłem. Posypać ziołami i startym parmezanem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C, do momentu, aż ser się stopi i lekko zrumieni.