Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Gnocchi klasyczne z bułeczką na maśle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Klasyczne kluseczki które uwielbia moja córeczka, dodatek może być rożny u nas najlepiej smakują z bułeczką na masełku :)

Gnocchi klasyczne z bułeczką na maśle Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gnocchi klasyczne z bułeczką na maśle

 

 

Sposób przygotowania:

Gnocchi klasyczne z bułeczką na maśle
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i przestudzamy. Następnie ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy masło, roztrzepane jajko - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy na jednolitą masę ziemniaczaną. Z powstałej masy formujemy wałeczki, które roimy na kluseczki. Na każdej kluseczce odbijamy brzuszek widelca. Gnocchi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut. (zależy od wielkości!!). Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i podsmażamy. Bułeczką polewamy gnocchi i podajemy na ciepło.
Gnocchi klasyczne z bułeczką na maśle
ugotowane ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy masło
Gnocchi klasyczne z bułeczką na maśle
następnie dodajemy roztrzepane jajko i wyrabiamy
Gnocchi klasyczne z bułeczką na maśle
dodajemy makę i ponownie wyrabiamy ciasto
Gnocchi klasyczne z bułeczką na maśle
z ciasta formujemy wałeczki które kroimy na kluseczki i odciskamy brzuszek widelca gotujemy

Tagi:

jajko tarta jajka