Sposób przygotowania:
Gnocchi Bolognese
Krok 1. Przygotowanie gnocchi:
Obrać i ugotować ziemniaki, odcedzić i zemleć w maszynce. Wbić 2 jaja, dodać mąkę i roztopione masło, dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części - z każdej części należy uformować długi wałeczek i pokroić jak na kopytka. Na każdej cząstce odciskamy widelcem odpowiedni wzorek. Kluski wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy aż wypłyną.
Krok 2. Przygotowanie sosu:
Cebulkę pokroić i zeszklić na patelni z niewielką ilością oliwy. Warzywa posiekać i wymieszać z mielonym mięsem wołowym, wyłożyć na patelnię, smażyć przez kilka minut. Na patelnię wlać wino i mieszać do momentu odparowania. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić, dokłanie wymieszać. Warto podgrzewać sos długo, a na końcu dodać parmezan. Pamiętajmy także o bulionie - bulion podlewamy na końcu, do duszenia, aż calość zgęstnieje.
Gotowy sos wykładamy na gnocchi, dla dekoracji listek bazylii.
Obrać i ugotować ziemniaki, odcedzić i zemleć w maszynce. Wbić 2 jaja, dodać mąkę i roztopione masło, dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części - z każdej części należy uformować długi wałeczek i pokroić jak na kopytka. Na każdej cząstce odciskamy widelcem odpowiedni wzorek. Kluski wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy aż wypłyną.
Krok 2. Przygotowanie sosu:
Cebulkę pokroić i zeszklić na patelni z niewielką ilością oliwy. Warzywa posiekać i wymieszać z mielonym mięsem wołowym, wyłożyć na patelnię, smażyć przez kilka minut. Na patelnię wlać wino i mieszać do momentu odparowania. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić, dokłanie wymieszać. Warto podgrzewać sos długo, a na końcu dodać parmezan. Pamiętajmy także o bulionie - bulion podlewamy na końcu, do duszenia, aż calość zgęstnieje.
Gotowy sos wykładamy na gnocchi, dla dekoracji listek bazylii.