cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Gnocchi Bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Włoskie Gnocchi w wersji bolognese - smak włoskiej kuchni. Podany przepis wystarczy na 4 duże porcje.

Gnocchi Bolognese

Składniki:

Gnocchi Bolognese

 

  • Składniki potrzebne do przygotowania klusek:
  • 1 kg ziemniaków (ważne, aby były mączyste, np. beryl, arkadia, mila, irga)
  • 25 dag mąki
  • 2 jaja
  • szczypta soli (lub dwie)
  • 1/5 kostki masła

 

  • Składniki na sos:
  • 40 dag mielonego mięsa wołowego
  • 1 szkl bulionu wołowego
  • 1 szkl wytrawnego czerwonego wina
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler naciowy (łodyga)
  • Kilka łyżek oliwy z oliwek
  • pomidory posiekane bez skórki, dodatkowo 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: oregano, tymianek, bazylia
  • starty parmezan
  • odrobina soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:

Gnocchi Bolognese
Krok 1. Przygotowanie gnocchi:



Obrać i ugotować ziemniaki, odcedzić i zemleć w maszynce. Wbić 2 jaja, dodać mąkę i roztopione masło, dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części - z każdej części należy uformować długi wałeczek i pokroić jak na kopytka. Na każdej cząstce odciskamy widelcem odpowiedni wzorek. Kluski wrzucamy na gotującą wodę i gotujemy aż wypłyną.



Krok 2. Przygotowanie sosu:



Cebulkę pokroić i zeszklić na patelni z niewielką ilością oliwy. Warzywa posiekać i wymieszać z mielonym mięsem wołowym, wyłożyć na patelnię, smażyć przez kilka minut. Na patelnię wlać wino i mieszać do momentu odparowania. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić, dokłanie wymieszać. Warto podgrzewać sos długo, a na końcu dodać parmezan. Pamiętajmy także o bulionie - bulion podlewamy na końcu, do duszenia, aż calość zgęstnieje.



Gotowy sos wykładamy na gnocchi, dla dekoracji listek bazylii.