Sposób przygotowania:
Gnocchi z pesto
Ziemniaki ugotować w lekko posolonej wodzie.Ugotowane odcedzić,dobrze ugniesć,pozostawić do ostygnięcia. W między czasie przygotować pesto.Wszystkie skladniki wlożyć do blendera,wlac oliwę,zmiksować na gladką masę.Posolić do smaku. W większym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Ziemniaki połączyć z mąka,zagniesć.Na dobrze obmączonej stolnicy lub blacie zrobić z ciasta cieniutki wałek (w przekroju ok. 1 cm),wałek pokroić na krótkie kawałki(ok.2 cm długie),w każdym kawałku ciasta zrobić opuszkiem palca wgłebienie.Wszystko należy robic bardzo szybko,energicznie.Gotowe kluseczki wrzucić na wrzątek,gotować do momentu wypłynięcia klusek na wierzch(nie dłużej).Ciepłe podawać z pesto. Za pierwszym razem zrobiłam te kluski scisle trzymając sie przepisu,dzisiaj do ziemniaków dosypałam tyle mąki, żeby ciasto nadawało sie do formowania,czyli na oko:) Przepis na gnocchi pochodzi z książki "Potatoes-from gnocchi to mash"
evita0007
Netka
Krakowianka