Sposób przygotowania:
Gofry dyniowe z kardamonem
Mus z pieczonej dyni możemy sobie przygotować wcześniej. Wystarczy, pokrojoną na kawałki dynię (ze skórką, ale bez gąbczastej części z pestkami), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż dynia będzie miękka. Za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy blenderem na gładką masę. Oddzielamy białka od żółtek. Białka, ze szczyptą soli, ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę tortową, kardamon, proszek do pieczenia, mleko, olej, mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz mus z pieczonej dyni. Miksujemy, a następnie łączymy z pianą z białek. Tak przygotowaną masę pieczemy partiami w rozgrzanej gofrownicy. Upieczone gofry posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z niewielką ilością kardamonu.