Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Gofry dyniowe z kardamonem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Intensywnie pomarańczowe gofry- bo pełne pysznej, zdrowej dyni. Doskonałe na śniadanie, na deser i do ulubionej herbaty.

Gofry dyniowe z kardamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry dyniowe z kardamonem

 

  • ½ szklanki musu z pieczonej dyni
  • Łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 i ½ szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 jajka
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 4 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Gofry dyniowe z kardamonem
Mus z pieczonej dyni możemy sobie przygotować wcześniej. Wystarczy, pokrojoną na kawałki dynię (ze skórką, ale bez gąbczastej części z pestkami), kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż dynia będzie miękka. Za pomocą łyżki oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy blenderem na gładką masę. Oddzielamy białka od żółtek. Białka, ze szczyptą soli, ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę tortową, kardamon, proszek do pieczenia, mleko, olej, mąkę pszenną pełnoziarnistą oraz mus z pieczonej dyni. Miksujemy, a następnie łączymy z pianą z białek. Tak przygotowaną masę pieczemy partiami w rozgrzanej gofrownicy. Upieczone gofry posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z niewielką ilością kardamonu.
Gofry dyniowe z kardamonem
Z białek ubijamy pianą a resztę składników miksujemy w drugim naczyniu
Gofry dyniowe z kardamonem
Ostrożnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek
Gofry dyniowe z kardamonem
Gofry pieczemy partiami w rozgrzanej gofrownicy
Gofry dyniowe z kardamonem
Upieczone gofry studzimy w pozycji pionowej żeby pozostały chrupkie dopiero potem je kładziemy