kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 751]

Gofry jajeczno - szpinakowe z warzywami, wędliną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne gofry zrobione na bazie jajek i szpinaku. Polecam na śniadanie zamiast jajecznicy.

Gofry jajeczno - szpinakowe z warzywami, wędliną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry jajeczno - szpinakowe z warzywami, wędliną

 

  • 4 jajka
  • 1 łyżka z czubkiem rozmrożonego szpinaku
  • 70 g żółtego sera
  • 70 g wędliny
  • 50 g czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka oleju - do ciasta
  • 4 - 5 łyżek z czubkiem mąki
  • olej
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Gofry jajeczno - szpinakowe z warzywami, wędliną
Żółty ser i wędlinę kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę obieramy z łusek i również kroimy w kosteczkę. Paprykę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kosteczkę. Do miski wybijamy jajka i dodajemy rozmrożony szpinak, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone składniki oraz sól i pieprz, mieszamy. Na końcu wlewamy olej i wsypujemy mąkę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy gofrownice i smarujemy olejem, nakładamy po 2 łyżki masy na 1 gofra i smażymy na rumiany kolor. Usmażone przekładamy na metalową kratkę, a później na talerz.
Gofry jajeczno - szpinakowe z warzywami, wędliną
Wędlinę, żółty ser oraz warzywa kroimy w kosteczkę.
Gofry jajeczno - szpinakowe z warzywami, wędliną
Do rozbełtanych jajek dodajemy rozmrożony szpinak
Gofry jajeczno - szpinakowe z warzywami, wędliną
Do masy jajeczno - szpinakowe wsypujemy pokrojone składniki.
Gofry jajeczno - szpinakowe z warzywami, wędliną
Gofry pieczemy w nagrzanej i natłuszczonej gofrownicy.