WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1059]

Gofry kakaowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, chrupiące gofry z dodatkiem naturalnego gorzkiego kakao. Można je podać z dowolnymi dodatkami.

Gofry kakaowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry kakaowe

 

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • Szczypta przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Gofry kakaowe

ETAP 1:

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dosypać cukier, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać. Dolać mleko. Dodać samo żółtko i zmiksować na jednolite ciasto. Białko ubić w osobnej misce na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do kakaowego ciasta za pomocą łyżki.

Gofrownice rozgrzać.

Nakładać porcje ciasta i piec kilka minut po czym wykładać gofry na metalową kratkę.

Podawać z ulubionymi dodatkami np. z cukrem pudrem i dżemem.

Gofry kakaowe
Upieczone gofry wyłożone na metalową kratkę.
Gofry kakaowe
Gofry kakaowe po upieczeniu w gofrownicy.
Gofry kakaowe
Porcja surowego ciasta nałożona do gofrownicy
Gofry kakaowe
Wymieszane ciasto na gofry kakaowe w misce.