kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 982]

Gofry orkiszowe z mielonymi orzechami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczne gofry. Przygotowane na mące orkiszowej z dodatkiem mielonych orzechów laskowych. Słodzone tylko cukrem wanilinowym. Polecam.

Gofry orkiszowe z mielonymi orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry orkiszowe z mielonymi orzechami

 

  • 1 jajko
  • 300 ml mleka
  • 1 duży cukier wanilinowy
  • 2 łyżki oleju
  • 8 - 10 łyżek z czubkiem mąki orkiszowej
  • 4 - 6 łyżek mielonych orzechów laskowych
  • olej do pieczenia

Sposób przygotowania:

Gofry orkiszowe z mielonymi orzechami
Do miski wlewamy mleko i dodajemy wybite jajko, cukier wanilinowy, olej i mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Dodajemy mielone orzechy laskowe i mieszamy.

Gofrownice rozgrzewamy i smarujemy olejem. 

Nakładamy porcje ciasta i pieczemy na złoty kolor. Upieczone studzimy na metalowej kratce.
Gofry orkiszowe z mielonymi orzechami
Mleko, wybite jajko, olej i cukier wanilinowy wkładamy do miski i mieszamy.
Gofry orkiszowe z mielonymi orzechami
Do masy mleczno - jajecznej wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gofry orkiszowe z mielonymi orzechami
Dosypujemy mielone orzechy i ponownie mieszamy.
Gofry orkiszowe z mielonymi orzechami
Łyżką nakładamy porcje ciasta i pieczemy.

Tagi:

deser gofry