kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gofry ryżowe z musem jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na gofry. Zostało mi trochę gotowanego ryżu na mleku, dodałam mus jabłkowy i kilka innych składników. Wyszły bardzo smaczne gofry, podałam je z bitą śmietaną i cukrem pudrem. Polecam.

Gofry ryżowe z musem jabłkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry ryżowe z musem jabłkowym

 

  • 20 dag ryżu ugotowanego na mleku
  • 4 łyżki musu jabłkowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 szt crispa ( chrupkie pieczywo z kozim serem i rozmarynem )
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • cukier puder do posypania
  • bita śmietana
  • olej do gofrownicy

Sposób przygotowania:

Gofry ryżowe z musem jabłkowym
Do miski przekładamy ugotowanych ryż, mus jabłkowy i wybite jajko. Mieszamy. Dodajemy rodzynki, pokruszone cripsy, mąkę, proszek do pieczenia i wlewamy olej. Mieszany do połączenia się składników. 
Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy olejem, nakładamy łyżką porcję ciasta i pieczemy gofry. 
Upieczone gofry studzimy na metalowej kratce.
Gofry ryżowe z musem jabłkowym
Do miski wkładamy ryż, wybite surowe jajko i mus jabłkowy.
Gofry ryżowe z musem jabłkowym
Do wymieszanej masy dodajemy suche rodzynki.
Gofry ryżowe z musem jabłkowym
Następnie dodajemy resztę składników i mieszany.
Gofry ryżowe z musem jabłkowym
Gofry pieczemy w natłuszczonej gofrownicy.