Sposób przygotowania:
Jaglane placki z jabłkami
Kaszę jaglaną przelewamy gorącą wodą na sitku aby pozbyć się goryczki. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Następnie wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Zdejmujemy kaszę z ognia i studzimy. Do przestudzonej kaszy wlewamy mleko i blendujemy na gładką masę. Potem dodajemy jajko, cukier, mąkę jaglaną, proszek do pieczenia i cynamon, mieszamy. Jabłka myjemy i obieramy oraz kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący nakładamy łyżkę masy na placuszek. Na placuszku układamy cząstki jabłka, lekko je wgniatając w ciasto. Smażymy placuszki na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący nakładamy łyżkę masy na placuszek. Na placuszku układamy cząstki jabłka, lekko je wgniatając w ciasto. Smażymy placuszki na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.