slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 997]

Jaglane placki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne placuszki bezglutenowe na bazie kaszy jaglanej z soczystymi jabłkami. Placuszki wychodzą bardzo delikatne w smaku oraz aromatyczne. Są proste w przygotowaniu i tanie. Polecam na słodkie śniadanie lub podwieczorek.

Jaglane placki z jabłkami

Składniki:

Jaglane placki z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Jaglane placki z jabłkami
Kaszę jaglaną przelewamy gorącą wodą na sitku aby pozbyć się goryczki. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Następnie wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Zdejmujemy kaszę z ognia i studzimy. Do przestudzonej kaszy wlewamy mleko i blendujemy na gładką masę. Potem dodajemy jajko, cukier, mąkę jaglaną, proszek do pieczenia i cynamon, mieszamy. Jabłka myjemy i obieramy oraz kroimy w plasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący nakładamy łyżkę masy na placuszek. Na placuszku układamy cząstki jabłka, lekko je wgniatając w ciasto. Smażymy placuszki na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.