ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Pyszna babka kakaowa z chałwą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka kakaowa z chałwa jest pyszna, aromatyczna, wilgotna, puszysta, nie potrzeba już do niej żadnej polewy lub lukru.

Pyszna babka kakaowa z chałwą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pyszna babka kakaowa z chałwą

 

  • jajka 4 sztuki,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • mąka 3 szklanki,
  • kakao 4 łyżki,
  • mleko 3/4-1 szklanka,
  • margaryna 12,5 gram,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • soda 1 łyżeczka,
  • aromat waniliowy 1 łyżeczka,
  • chałwa 100 gram,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Pyszna babka kakaowa z chałwą

ETAP 1:

Pyszna babka kakaowa z chałwą
Jajka z cukrem powinny być mocno spienione.

Jajka, cukier, aromat waniliowy mikserem utrzeć do białości na najwyższych obrotach z 3 minuty.

ETAP 2:

Pyszna babka kakaowa z chałwą
Zamiast margaryny można użyć masło stopione.

Wlać pomału stopiony, wystudzony tłuszcz i połączyć mikserem składniki.

ETAP 3:

Pyszna babka kakaowa z chałwą
Zamiast chałwy można dodać inne dodatki jakie lubimy.

Wsypać mąkę, proszek z sodą, kakao dobrze połączyć składniki, następnie dodać kawałki chałwy i mikserem wmieszać w ciasto.

ETAP 4:

Pyszna babka kakaowa z chałwą
Zamiast formy metalowej można użyć silikonowej bez smarowania.

Forma do babki 24 cm wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką, do formy przełożyć ciasto.

ETAP 5:

Pyszna babka kakaowa z chałwą

Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, następnie na termoobiegu w 160 C około 10 minut, do suchego patyczka, babkę w formie wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.


Tagi:

ciasto babka