bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 180]

Gofry z dżemem i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo pyszne gofry, które uwielbiają nie tylko dzieci, ale i dorośli ze smakiem po nie sięgają. Najlepsze są z dżemem i bitą śmietaną.

Gofry z dżemem i bitą śmietaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gofry z dżemem i bitą śmietaną

 

  • 50 dkg mąki
  • 20 dkg cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dkg margaryny

 

Sposób przygotowania:

Gofry z dżemem i bitą śmietaną
Margarynę roztopić i wystudzić.Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę, następnie dodawać powoli mleko, wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Następnie roztopioną i wystudzoną margarynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać gofrownicę, wlewać ciasto i piec na złoty kolor. Po upieczeniu posmarować dżemem i polać bitą śmietaną.
Gofry z dżemem i bitą śmietaną
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać.
Gofry z dżemem i bitą śmietaną
Na rozgrzaną gofrownice dawać porcjami ciasto.
Gofry z dżemem i bitą śmietaną
Gofry piec około 4-5 minut na złoty kolor