olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Gołąbek w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gołąbki są jedną z najbardziej znanych potraw polskiej kuchni, smakują wszystkim, zwłaszcza z sosem pomidorowym.

Gołąbek w sosie pomidorowym

Składniki:

Gołąbek w sosie pomidorowym

 

  • 1,5 kg mięsa mielonego
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 3 łyżki Maggi
  • 4 Cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 przecier pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Gołąbek w sosie pomidorowym
Połowę cebuli podsmażam na oleju, doprawiam Vegetą, a następnie łączę z mięsem mielonym i ugotowanym ryżem. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem i Maggi. Z farszu formuję ruloniki, które następnie zawijam w liście kapusty i układam gołąbki na wysmarowanej tłuszczem blasze. Gołąbki piekę w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 100 minut. Sos do gołąbków przygotowuję poprzez podsmażenie przecieru pomidorowego z pokrojoną drobno cebulą, który następnie doprawiam solą, pieprzem. Przygotowany sos rozdrabniam za pomocą blendera. Upieczonego gołąbka polewam 2 łyżkami sosu pomidorowego.