Sposób przygotowania:
Gołąbki z pęczakiem i grzybami w sosie pomidorowym
Nastawić do namoczenia grzyby ( zalać je ½ litra wody). Najlepiej na całą noc a w wersj awaryjnej zalać wrzątkiem i odczekać przynajmniej pół godziny. Przepłukać pęczak na sicie i odstawić do odsączenia. Pokroić cebulę w kostkę. Grzyby odsączyć, pokroić w paseczki, wode z moczenia zachować. Rozgrzać na patelni oliwę i masło, dodać cebulę i podsmażyć ok 3 minut. Dodać pokrojone grzyby, podsmażyć ok 3 minut i dodać pęczak. Wymieszać, zalać wodą z grzybów i rosołkiem. Gotować aż pęczak zmiękknie w razie potrzeby dodać wody. Po ok 15 minutach gotowania dodać startą na tarce ( grube oczka) marchewkę. Pęczak powinien wchłonąć cały płyn. Na końcu dodać pokrojony drobno ząbek czosnku. Zostawić do ostygnięcia. Zrobić sos: podsmażyć na oliwie cebulę, dodać posiekany czosnek, smażyć jeszcze minutę , wlać pomidory. Gotować ok 15 minut, zblendować, doprawić solą ,pieprzem i cukrem i gotować jeszcze 10-15 minut aż sos zgęstnieje. W dużym garnku zagotować wodę. Z kapusty wyciąć głąb. Włożyć główkę do gotującej wody. Gotować aż z kapusty zaczną odchodzić zewnętrzne liście. Delikatnie je wyławiać i odstawiać do przestygnięcia i wyschnięcia np na durszlaku. Na każdy liść kapusty wyłożyć po 2 łyżki pęczaku i zawinąć ( dolną częścią liścia założć na farsz tak żeby go przykryć, potem boczne boki do ciebie i na końcu wystającą część z góry założyć na gołąbka. W formie do zapiekania wylać na dno kilka łyżek sosu pomidorowego. Układać ciasno gołąbki, zalać resztą sosu. Piec 30 minut w 180 stopniach.