Sposób przygotowania:
Gołąbki drobiowe w sosie pieczarkowym
Ze sparzonych liści białej kapusty ściąć gruby nerw tak by nie uszkodzić liścia.. Cebule drobno pokroić i usmażyć na 3 łyżkach oleju. Pieczarki podzielić na pół . Jedną część pokroić na plasterki, a drugą bardzo drobno. Usmażyć na patelni na maśle ( 2 łyżki ) na rumiano i zdjąć z patelni. Na tym samym maśle podsmażyć na rumiano drobno pokrojone pieczarki . Kaszę jęczmienną ugotować na sypko . Mięso , cebulę , kaszę , sos sojowy, pieprz i majeranek, drobno pokrojone i usmażone pieczarki i dokładnie wymieszać . Na każdy liść kłaść farsz . Zawijać tak jak tradycyjne gołąbki, podwijając brzegi pod spód. Gołąbki układać w szerokim garnku , posypać pieczarkami ułożone w garnku gołąbki ( dodając tłuszcz ze smażenia). W 1,5 litrze gorącego wywaru z parzenia liści rozpuścić kostkę bulionową i zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny .Zlać wywar z gotowania gołąbków . Zrobić białą zasmażkę z mąki z 2 łyżkami oleju i 1 łyżką masła . Rozprowadzić wywarem z duszenia gołąbków zmieszanym ze śmietaną . Wlać do garnka z gołąbkami . Zamieszać poruszając garnkiem . Dusić na małym gazie 15 minut. Doprawić sos sosem sojowym grzybowym jeśli trzeba .
Podawać w sosie z ziemniakami, pieczywem lub same jak kto woli .
Podawać w sosie z ziemniakami, pieczywem lub same jak kto woli .
Mirka227
5!