Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tradycyjne, smaczne danie

Gołąbki

Składniki:

Gołąbki

 

  • Główka kapusty włoskiej
  • Łyżka octu
  • Woda
  • 0,5 kg mięsa (u mnie rosołowe)
  • 1 szklanka ryżu
  • 0,5 szklanki kaszy
  • Przecier pomidorowy
  • 2 kostki rosołowe

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki
Kapustę zaparzyć we wrzącej wodzie z octem. Mięso zmielić i przyprawić jak kto lubi. Ryż ugotować z kaszą. Z kapusty oddzielać pojedyncze liście tak, aby się nie rozpadły (jeśli głąby są twarde można je ostrożnie roztłuc). Mięso wymieszać z ryżem i kaszą. Rozkładać równomiernie na liście farsz i zawijać. Ułożyć gołąbki z garnku, zalać ok. 2-3 szklankami wody z rozpuszczonym bulionem i przecierem pomidorowym. Piec w piekarniku ok. 1 godziny.