pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

przepis mojej Teściowej

Gołąbki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki

 

  • 2 główki biała kapusta,
  • 1 kg mięso mielone wołowe,
  • 1,5 szklanki ryż,
  • Sól,
  • papryka słodka mielona,
  • pieprz ziołowy,
  • 400 g koncentrat pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki
Z kapusty wyciąć serce, całą kapustę sparzyć w garnku gorącą wodą. Liście zdejmować stopniowo,pojedynczo. Ryż ugotować, ostudzić, dodać mięso mielone, 100g koncentratu pomidorowego, doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso zawijamy w liście kapusty i układamy w garnku lub brytfannie. Całość zalewamy zalewą zrobioną z reszty koncentratu wymieszanego z 2L wody. Dusimy do miękkości.
Gołąbki
Gołąbki teściowej przekrój
Gołąbki
Gotowanie gołąbków