Sposób przygotowania:
Gołąbki:)
Wybieramy taki garnek, aby cała kapusta nam się zmieściła. Wlewamy tyle wody, aby kapusta była do połowy zanurzona. Wodę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak kapustę około 10 minut, następnie przewracamy na drugą stronę i kolejne 10 minut. Następnie wyjmujemy ją i odcinamy delikatnie 4 liście i wkładamy kapustę znowu do garnka. Czynność powtarzamy i mamy kolejne 4-5 liści. Kolejnym krokiem jest ścięcie z wierzchu tych grubszych części liści - i mamy listki gotowe. Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą curry oraz jeżeli mamy - świeżymi ziółkami. Jeżeli spodziewamy się większej ilości gości, możemy dodać ugotowany ryż ;-) Mięso dokładnie mieszamy i dodajemy jajko i drobno posiekaną cebulkę. Jeżeli mięso jest zbyt rzadkie to można dodać bułki tartej. Do każdego liścia nakładamy garstkę mięsa i liść zwijamy. Do średniej wielkości garnka na dno wykładamy 3 liście. A na to układamy pozwijane gołąbki. Pomiędzy gołąbki wtykamy pokrojoną na grube plasterki marchewkę. Przygotowujemy sosik: Do miski wlewamy 3 kubki wody, dodajemy 3 łyżki koncentratu, 2 łyżki musztardy sarepskiej oraz solimy do smaku. Tym sosem polewamy gołąbki, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około godzinę na małym ogniu. Jeżeli woda mocno wyparuje można dolać, aby nam się gołąbeczki nie przypaliły:) Pyszne polecam!!!