Sposób przygotowania:
Gołąbki
Z kapusty zdejmuję 15 zdrowych liści, obgotowuję je w osolonej wodzie przez 3 minuty. Mięso mielone przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję do niego ugotowany ryż, jajko, śmietanę i połowę posiekanego pęczka koperku. Wyrabiam na jednolitą masę. Wykładam mięsno-ryżową masę na obgotowane liście. Zawijam najpierw obydwa boki a później w rulon. Na dnie garnka układam liście kapusty. Na nich ścisło układam gołąbki. W osobnym naczyniu mieszam przecier pomidorowy ze szklanką wrzącej wody. Dodaję sól, pieprz i cukier do smaku. Zalewam przygotowanym płynem gołąbki. Duszę na malutkim ogniu dwie godziny pod przykryciem. Gołąbków nie mieszam w trakcie gotowania, za to energicznie obracam garnek co jakieś 20 minut. Gołąbki podaję z sosem pomidorowym.