Sposób przygotowania:
Gołąbki z sosem pomidorowym
Kapustę myjemy, odrywamy wierzchnie liście, wycinamy twardą część że środka, wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą i parzymy aż liście łatwo będą odchodzić. Liście studzimy i ściany twarde części.
Ryż płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy i drobno kroimy, podsmażamy na oleju.
Resztę kapusty pozostałą po zdjęciu liści drobno szatkujemy. Wszystko łączymy z mięsem, dodajemy przyprawy i mieszamy.
Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zawijamy gołąbki. Na dnie rondla układamy liście kapusty, a na nich gołąbki. Zalewamy sosem i dusimy około godziny.
Sos:
Do przecieru wlewamy bulion, dodajemy sól, pieprz, paprykę, tymianek, bazylię i czosnek, mieszamy.
Ryż płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy i drobno kroimy, podsmażamy na oleju.
Resztę kapusty pozostałą po zdjęciu liści drobno szatkujemy. Wszystko łączymy z mięsem, dodajemy przyprawy i mieszamy.
Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zawijamy gołąbki. Na dnie rondla układamy liście kapusty, a na nich gołąbki. Zalewamy sosem i dusimy około godziny.
Sos:
Do przecieru wlewamy bulion, dodajemy sól, pieprz, paprykę, tymianek, bazylię i czosnek, mieszamy.