Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą i pieczarka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybsza wersja tradycyjnych gołąbków w sosie pomidorowym z dodatkiem pieczarek. Smakują wyśmienicie z gotowanymi ziemniakami i sałatą. Kolejnego dnia polecam odsmażyć gołąbki na oleju lub smalcu- pycha :)

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą i pieczarka

Składniki:

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą i pieczarka

 

  • 1 kg. miesa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 200 g. białego ryżu
  • 1 główka młodej kapusty
  • 0,5 kg. pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 1l. przecieru pomidorowego
  • 0,5l. rosołu lub bulionu
  • 2 łyżki suszonej bazylii

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą i pieczarka
Kapustę poszatkować, sparzyć.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać obrane, starte na dużych oczkach pieczarki, dusić do odparowania płynu.

Ryż ugotować al dente, odcedzić.

Mięso przełożyć do dużej miski, dodać kapustę, pieczarki z cebulą, ryż oraz wbić jajko.

Masę doprawić sporą ilością soli i pieprzu, dokładnie wyrobić dłońmi.

Z mięsa formować owalne kotlety, układać obok siebie w naczyniu do zapiekania ( np. na duże blaszce od piekarnika)

W garnku podgrzać rosół, dodać przecier pomidorowy oraz suszoną bazylię, wymieszać.

Sosem pomidorowym zalać gołąbki.

Piec ok 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.