Sposób przygotowania:
Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą i pieczarka
Kapustę poszatkować, sparzyć.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać obrane, starte na dużych oczkach pieczarki, dusić do odparowania płynu.
Ryż ugotować al dente, odcedzić.
Mięso przełożyć do dużej miski, dodać kapustę, pieczarki z cebulą, ryż oraz wbić jajko.
Masę doprawić sporą ilością soli i pieprzu, dokładnie wyrobić dłońmi.
Z mięsa formować owalne kotlety, układać obok siebie w naczyniu do zapiekania ( np. na duże blaszce od piekarnika)
W garnku podgrzać rosół, dodać przecier pomidorowy oraz suszoną bazylię, wymieszać.
Sosem pomidorowym zalać gołąbki.
Piec ok 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać obrane, starte na dużych oczkach pieczarki, dusić do odparowania płynu.
Ryż ugotować al dente, odcedzić.
Mięso przełożyć do dużej miski, dodać kapustę, pieczarki z cebulą, ryż oraz wbić jajko.
Masę doprawić sporą ilością soli i pieprzu, dokładnie wyrobić dłońmi.
Z mięsa formować owalne kotlety, układać obok siebie w naczyniu do zapiekania ( np. na duże blaszce od piekarnika)
W garnku podgrzać rosół, dodać przecier pomidorowy oraz suszoną bazylię, wymieszać.
Sosem pomidorowym zalać gołąbki.
Piec ok 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.