Sposób przygotowania:
Karkówka w śmietanowym sosieETAP 1:
Mięso z karkówki umyć i osuszyć. Pokroić na plastry o grubości ok. 1 centymetra. Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i włożyć plastry mięsa. Obsmażyć z obu stron na rumiany kolor i przełożyć do garnka. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na tą samą patelnię i przesmażyć. Następnie przełożyć do mięsa.
Patelnię opłukać wodą i wodę przelać do mięsa. Uzupełnić zwykłą wodą tak aby mięso było zakryte. Włożyć listek laurowy, kilka kulek ziela i szczyptę pieprzu. Wrzucić obrany ząbek czosnku. Ustawić na gazie i zagotować.
Dodać kostkę rosołową i dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia zaprawić sos śmietaną wymieszaną z gorącym sosem. Wsypać kaszę manną, posiekany koperek i natkę pietruszki. Dusić jeszcze ok. 15-20 minut.
Podawać z ziemniakami lub kaszą.