marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Gołąbki chińskie w papierze ryżowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dziś spróbuję zrobić gołąbki w papierze ryżowym nieco większe,niż sajgonki.Smak mam nadzieje będzie przedni,a papier ryżowy jest najczęściej stosowany do podobnych eksperymentów.

Gołąbki chińskie w papierze ryżowym

Składniki:

Gołąbki chińskie w papierze ryżowym

 

  • 1-2 opakowania papieru ryżowego,
  • 2-3 torebki ryżu białego,
  • 100 g.kurczaka gotowanego,
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej,
  • 3 świeże kolorowe papryki,
  • 2 kolorowe średnie czuszki,
  • puszka orzeszków ziemnych lub pół z tego,
  • przyprawa"Pięć smaków",
  • sól,
  • olej sezamowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

Gołąbki chińskie w papierze ryżowym
Papier ryżowy po wypakowaniu namoczyć, przekładając każdy arkusz nawilżonymi lnianymi i czystymi ściereczkami. Ryż w torebkach wrzucić na lekko osolony wrzątek,a gdy torebka napuchnie, wyjąć na talerz i rozciąć folię nożem. Podobnie zrobić z kolejnymi torebkami ryżu. Kapustę, papryki i czuszkę opłukać, pokroić, oczyścić i posiekać. Ugotowanego kurczaka obrać z kości i usunąć skórki oraz podzielić na kawałki, tzw. piórka i obsmażyć lekko z orzeszkami ziemnymi. Wyjąć, odsączyć i wymieszać z ryżem w misce cynowej lub szklanej, potem dodać pozostałe składniki czyli warzywa posiekane i doprawić przyprawą "5 smaków". Wymieszać łyżką i nakładać farsz na każdy arkusz, ale nie za dużo, by się zmieścił farsz, po czym zwinąć a'la gołąbki. Olej wlać na głęboką patelnię lub woka jak kto ma. Na rozgrzany mocno kłaść zwinięte gołąbki w arkusz papieru ryżowego. Smażyć na złoty kolor z obu stron z kilka minut na średnim ogniu. Potem wyjmować szczypcami gołąbki prosto na talerz płaski lub półmisek. Podawać z sosem śliwkowym lub słodko-kwaśnym..