Sposób przygotowania:
Gołąbki w papierze ryżowym
Ryż mieszamy z mięsem i przyprawami. Poszatkowaną kapustę wrzucamy do wrzątku i gotujemy pięć min, odcedzamy i pozwalamy ostygnąć. Chłodną kapustę dodajemy do ryżu i mięsa i dokładnie mieszamy. Próbujemy smakowo...doprawiamy i wbijamy jajko. Jeśli masa wyjdzie rzadka można dodać łyżkę manny. Z papierem ryżowym postępujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Na każdym namoczonym listku kładziemy łyżkę farszu i zawijamy jak podaje instrukcja. Układamy pojedynczo na talerzu i pozwalamy 10 min na lekkie obeschnięcie. Na patelni rozgrzewamy tłuszcze który lekko posypujemy czerwoną papryką, układamy gołąbki (łączeniem do spodu) i z wierzchu posypujemy resztą papryki. Smażymy na rumiano z każdej strony, gotowe osączamy na ręcznikach. Podajemy z sosem pomidorowym lub keczupem.
reanja